Programma Connect2Change 2024

Groene ambities, gouden kansen: economie en ecologie duurzaam verbinden

Om de stap naar een duurzame samenleving te versnellen, moeten we onze krachten bundelen. Daarom nodigen we iedereen die werkt aan een duurzaam Vlaanderen van harte uit op Connect2Change. 

Donderdag 7 november 2024 - Brussel

Connect2Change biedt je een dagvullend programma met lezingen en debatten in de grote zaal. Er zijn een beperkt aantal keuzesessies in kleine groepen. 

 

Auditorium

9u00-9u30

Onthaal met koffie

 
9u30-11u00

Een duurzame Vlaamse economie in 2040: het kan!

KEYNOTE

We starten plenair met een warme welkom van onze beleidsexperte circulaire economie Kira Van den Ende

Samen met circulair voorvechter Harald Friedl dromen we van een veerkrachtige, circulaire en duurzame Vlaamse economie in 2040: hoe ziet die eruit en hoe geraken we daar? 

Met een panel van Vlaamse specialisten gaan we verder in debat over het thema. Daan Schalck (North Sea Port), Jan Tytgat (Umicore), Wim Careel (ABVV Metaal), Julie Vandenberghe (WWF-België) en Magali Frankl (The Shift). Want één ding staat vast: we zullen de krachten moeten bundelen om samen de transitie te versnellen. Moderatie: Sjoukje Smedts.

Meer info over de sprekers

11u30-12u30

Werken aan draagvlak voor grote projecten

PANELGESPREK

Om de omslag naar een CO2-neutrale samenleving waar te maken, zullen we de komende jaren en decennia volop moeten investeren in nieuwe technologieën, productieprocessen en infrastructuren. Alleen gaan dergelijke veranderingen nooit zonder slag of stoot, en kunnen ze een grote impact hebben op mensen hun directe leefomgeving. Hoe zorgen we ervoor dat de burgers die gevolgen ervaren, ook vol overtuiging geloven in die veranderingen?

Tijdens deze sessie gaan we in gesprek over hoe je draagvlak kan creëren voor grootschalige projecten in Vlaanderen. We vertrekken vanuit een aantal praktijkvoorbeelden en ontdekken de belangrijkste kansen en bedreigingen voor de toekomst.

We doen dat samen met Benjamin Clarysse (beleidscoördinator Bond Beter Leefmilieu), Cathy Berx (gouverneur provincie Antwerpen en bemiddelaar en transitiemanager), Annik Dirkx (adjunct-directeur omgeving en woordvoerder van Lantis en auteur van het boek Buurman, wat doet u nu) en een medewerker van het ingenieurs- en architectenbureau SWECO

De sessie wordt gemodereerd door Jan Verheeke, secretaris van de Minaraad.

Meer informatie over de sprekers

13u30-14u30

De handen in elkaar: waarom samenwerken met bedrijven loont

PANELGESPREK

Als milieubeweging werken we regelmatig samen met het bedrijfsleven. Hoe we dat precies doen, hangt af van het type organisatie en bedrijf, én van de gemeenschappelijke belangen die er spelen. Wat vaststaat is dat die wisselwerking onze beide blikken verruimt, en steevast leidt tot positieve  veranderingen in het bedrijf.

In dit panelgesprek gaan twee duo’s dieper in op de mogelijkheden en voordelen van hun samenwerking: Hoe verloopt hun samenwerking? Wat hebben ze tot nu toe van elkaar geleerd? En hoe kunnen ze hun samenwerking in de toekomst nog impactvoller maken? 

We luisteren naar Natuurpunt en Port of Antwerp-Bruges over hun natuurontwikkelingsproject De Antwerpse haven natuurlijker, en naar Rikolto en Lidl over hun samenwerking rond de verduurzaming van de retail. 

Meer info over de sprekers

14u40-15u40

Politiek debat met volksvertegenwoordigers

DEBAT

De komende zes jaar zijn cruciaal om de omslag naar een koolstofneutrale en circulaire economie te maken. Het beleid heeft via reglementering, financiële instrumenten, betere inspraak en het boosten van onderzoek en ontwikkeling heel wat sleutels in handen om deze transitie te versnellen. Onze politici zijn dus aan zet om het schip van koers te veranderen! 

Tijdens een debat laten we de verschillende politieke partijen vertellen hoe ze naar de economie van de toekomst kijken, op welke manier ze het bedrijfsleven verder willen ondersteunen en op welke domeinen ze meer sturend willen optreden. De nieuwe regeerakkoorden zullen alvast genoeg stof tot discussie bieden en helpen om het debat te kruiden. We eindigen het debat met een slotverklaring vanuit de milieubeweging en een oproep tot verdere samenwerking.

De namen van de volksvertegenwoordigers die zullen deelnemen aan het debat worden in oktober bekend gemaakt.

Het debat wordt gemodereerd door Sjoukje Smedts.

15u40-16u00

Slotwoord en conclusies

We ronden de dag af met een slotwoord en conclusies, samen met Ignace Schops, voorzitter van Bond Beter Leefmilieu. We lanceren ook een oproep tot verdere samenwerking met het bedrijfsleven.

16u00-17u30

Netwerkreceptie

Tijdens de receptie kunnen we samen napraten over de dag en nuttige contacten leggen voor nieuwe samenwerkingen.

Keuzesessies

11u20-12u30

BC Materials

BEDRIJFSBEZOEK

BC materials is een jonge Brusselse coöperatieve die uitgegraven grond transformeert in circulaire leembouwmaterialen zoals leempleister, leemstenen en stampleem. Deze materialen zijn 100% herbruikbaar en hebben een zeer lage C02-voetafdruk. Op hun werkplaats naast Tour & Taxis ontvangen ze reststromen en produceren ze in korte keten. Anton Maertens van BC Materials gidst je doorheen hun werkplaats.

Verzamelen gebeurt aan de inkom. Voormiddagsessie om 11u20. Namiddagsessie om 13u20.

11u30-12u30

Het potentieel van nieuwe economische modellen

PANELGESPREK

In deze sessie verkennen we samen met Eva Smets (Oxfam België), Jonas Vanderslycken (UGent) en moderator Yelter Bollen (Bond Beter Leefmilieu) nieuwe economische modellen. We starten vanuit het concept van de donuteconomie en onderzoeken hoe dit model bedrijven en onze bredere economie kan helpen om eerlijker en duurzamer te worden. Wat zijn de kansen voor ondernemingen binnen de donuteconomie? En hoe verhoudt die visie zich tot klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid? Wat betekent een sociaal rechtvaardige economie in de praktijk? Samen zoeken we naar een antwoord op deze vragen en leggen we de verbinding tussen economische groei, ecologische grenzen en een rechtvaardige samenleving. Dit panelgesprek belooft een inspirerende blik op de toekomst van onze economie!

Meer info over de sprekers

11u30-12u30

Samen bouwen aan een alliantie voor biodiversiteit in België

WORKSHOP

Bijna elk bedrijf is zich ondertussen bewust van het belang van duurzaam ondernemen. Toch staat het thema biodiversiteit bij velen nog niet hoog genoeg op de agenda, want als bedrijf heb je vaak ook een grote biodiversiteitsvoetadruk. In deze sessie duiden we het belang van biodiversiteit voor de bedrijfswereld en gaan we (kort) in op methoden waar je als bedrijf mee aan de slag kan. Ook vertellen we meer over hoe we, op initiatief van The Shift en WWF-België, bouwen aan een sterke coalitie rond biodiversiteit in België. Een samenwerking die je als bedrijf zal helpen om met meer inzicht en vanuit sterke partnerschappen te bouwen aan een economie die aandacht heeft voor de natuur.

Meer info over de spreker

11u30-12u30

Elk woord weegt. Hoe bouw je het juiste frame voor jouw boodschap?

INTERACTIEVE LEZING

In deze sessie duiken we in de wereld van taal, framing en metaforen! Dat doen we door frames, die Belgische organisaties en opiniemakers vandaag gebruiken, te ontleden. Ook zoeken we samen naar een antwoord op deze vragen: Hoe werkt framing? Welke frames werken wel en niet? Hoe kan je de belangrijkste valkuilen vermijden? En hoe kunnen metaforen je helpen om jouw boodschap impactvoller te maken? Je gaat naar huis met do’s & don'ts voor een effectieve framing, én met concrete strategieën om in jouw eigen communicatie toe te passen.  

Begeleiding: Billie Gielen van weareDaniel.

Wil je wat je uit deze sessie leerde meteen samen met andere deelnemers toepassen? Schrijf je dan zeker ook voor de namiddagworkshop ‘Krachtige frames creëren in het klimaatdebat’.

Meer info over de spreker

13u20-14u30

BC Materials

BEDRIJFSBEZOEK

BC materials is een jonge Brusselse coöperatieve die uitgegraven grond transformeert in circulaire leembouwmaterialen zoals leempleister, leemstenen en stampleem. Deze materialen zijn 100% herbruikbaar en hebben een zeer lage C02-voetafdruk. Op hun werkplaats naast Tour & Taxis ontvangen ze reststromen en produceren ze in korte keten. Anton Maertens van BC Materials gidst je doorheen hun werkplaats.

Verzamelen gebeurt aan de inkom. Voormiddagsessie om 11u20. Namiddagsessie om 13u20.

13u30-14u30

De economische kracht van natuur

WORKSHOP

Onze economie is niet los te denken van de natuur. Want de natuur levert aan al onze economische sectoren de ruimte en de grondstoffen om goederen en diensten te produceren. Toch is onze economie nog al te vaak een drijvende kracht achter het verlies van natuur, en zo ondergraaft onze economie dus haar eigen voortbestaan. We moeten daarom naar een natuurpositieve economie, die de natuur herstelt en ervoor zorgt dat we terug binnen de veilige grenzen van de planeet zitten.

In deze workshop gaan we samen met jouw bedrijf, bestuur of organisatie op zoek naar jouw bijdrage aan een natuurpositieve economie. We leggen uit wat het concept juist inhoudt en verduidelijken dit aan de hand van een praktijkvoorbeeld: de herstellende landbouw. Tot slot nemen jullie het zelf over en reflecteren we over jullie eigen (potentiële) natuurpositiviteit.

Meer info over de sprekers

13u30-14u30

Krachtige frames creëren

WORKSHOP

In deze werksessie bouwen we verder op de inzichten van George Lakoff en Jonathan Haidt rond taal, framing en metaforen. We richten ons specifiek op krachtige frames die het klimaatdebat positief kunnen beïnvloeden of die jouw inspanningen als duurzame onderneming onder de aandacht brengen.

Heb je nog nooit gewerkt met deze inzichten over framing of ken je ze nog niet? Schrijf je dan zeker in voor de sessie in de voormiddag: Elk woord weegt. Hoe bouw je het juiste frame voor jouw boodschap?

Meer info over de spreker

13u30-14u30

Van wegwerpdenken naar ecodesign: waarom elk maakbedrijf deze omslag moet maken

LEZING

Karine Van Doorsselaer helpt ons de omslag maken van wegwerpdenken naar ecodesign denken. Dat wil zeggen dat we alles om ons heen ontwerpen om lang mee te gaan, herstelbaar te zijn en op het einde van de rit ook recycleerbaar te zijn. Een onontbeerlijk stukje van de puzzel om af te stappen van een economie die veel materialen verslindt, en daarentegen te bouwen aan een economie vol duurzame producten en zinvolle beroepen.

De omslag maken van wegwerp naar ecodesign is iets waar alle maakbedrijven nú op moeten inzetten. Om milieuvriendelijk te worden, maar ook omdat Europese regelgeving dat binnenkort zal vereisen. Naast maakbedrijven is het ook voor beleidsmakers en het middenveld boeiend om kennis op te bouwen over ecodesign en materiaalgebruik, want dit is wereldwijd de raaklijn tussen onze economie en de natuur. Tot slot is het iets wat ons raakt als burger en consument. We willen allemaal dagdagelijks milieubewuste keuzes maken. Daar hebben we de tools voor nodig om niet in greenwashing te trappen, maar om echt de transitie kracht bij te zetten.

Meer info over de spreker

Connect2Change wordt georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu, met steun van: