Bij de start van de BIS-beurs in Gent zaterdag presenteerde het Vlaams Energieagentschap (VEA) nieuwe cijfers over het aantal ingrijpende energetische renovaties. Die renovaties zouden almaar toenemen. Maar volgens Bond Beter Leefmilieu is de hoerastemming nogal voorbarig. Aan het huidige renovatietempo halen we de uitdaging om tegen 2050 alle bestaande woningen grondig te renoveren, zeker niet.
Nog 93.000 woningen per jaar te gaan
Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen een E-peil van 60 of lager halen. Dat staat in het Renovatiepact. 97 procent van de 3 miljoen woningen haalt dit niveau vandaag nog niet. Om de doelstelling te halen, moeten jaarlijks 93.870 woningen een grondige renovatie ondergaan of gesloopt en opnieuw opgebouwd worden.
Naast deze ambitie lijken de cijfers van het Vlaams Energieagentschap (VEA) nogal magertjes. In 2018 telde het agentschap 650 ingrijpende energetische renovaties, woningen waarvan de schil voor 75 procent geïsoleerd werd, met een nieuw verwarmingssysteem en een goede ventilatie. In 2017 stond de teller op 3.666 herbouw-na-sloopdossiers. Laten we gemakshalve uitgaan van eenzelfde cijfer in 2018. Met flink wat goede wil kunnen hier nog de 1.463 totaalrenovatiebonussen in 2018 bijgeteld worden. Dat zijn renovaties met minstens drie individuele maatregelen uit een lijstje van zeven: isolatie van dak, muur of vloer, nieuwe beglazing, zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem. Alles samen komt dat neer op pakweg 5.800 energiezuinige woningen per jaar. Dat is amper 6 procent van wat er eigenlijk nodig is.
Wortel werkt niet meer
Nochtans kan wie zijn bestaande woning volledig energetisch wil renoveren – bovenop de fiscale maatregelen en woonpremies – tot maar liefst 10.000 euro aan energiepremies krijgen. Uit enquêtes van de Vlaamse overheid komen allerlei redenen naar voren om niet te investeren in energiebesparende maatregelen: “het is een huurwoning, ik ben te oud, ik heb al voldoende gedaan”. Maar vooral: “geen prioriteit, geen interesse, geen tijd”. Pas daarna worden de financiële redenen aangehaald.
De oude recepten van sensibiliseren, verleiden en overtuigen volstaan niet meer. Ook de woningpas of het EPC+ kunnen wellicht weinig veranderen aan de spreidstand tussen nood en realiteit. Hoog tijd dat de overheid een ‘verplichting tot renoveren na verkoop’ invoert, gekoppeld aan een uitgebreid prefinancieringsprogramma voor woningeigenaars die niet de middelen hebben om te renoveren.
> De Vlaamse overheid over renoveren, premies en sensibilisering