Deze zomer op het menu: mosselen met plasticsausje

Het mosselseizoen is begonnen. Leuk en lekker, maar met één groot probleem: de mosselen zitten vol met plastic deeltjes. Dat concluderen onderzoeken van de UGent en de Vrije Universiteit van Amsterdam. Bij een gemiddelde portie mosselen krijg je al gauw 300 tot 600 plastic deeltjes binnen en mogelijk zelfs enkele duizenden. Of dit schadelijk is voor de gezondheid, is voorlopig onduidelijk.

Ook wij houden van mosselen en hopen dat iedereen er in de toekomst nog van kan genieten. Om te voorkomen dat de zeeën en zo ook ons voedsel vol plastics zitten, moet de vervuiling van plastics aan de bron worden aangepakt. Waarom zitten er bijvoorbeeld primaire plastics in cosmetica? Ook essentieel: een betere zuivering van het water. Maar het belangrijkste is dat alle plastics goed worden ingezameld en verwerkt, zodat ze niet in het water terechtkomen. Statiegeldsystemen voor verpakkingen kunnen daar een belangrijke rol in spelen.

Meeste plastics in zee door zwerfvuil en verpakkingen

Er zijn de zogenaamde primaire microplastics die direct als kleine deeltjes afkomstig zijn van onder meer autobanden, fleecetruien en cosmetica. Die deeltjes stromen via het water de rivieren en de zee in. Een significant deel van de plastics is afkomstig van de visserij en de scheepvaart, maar de grootste bijdrage wordt geleverd door het zwerfvuil waarin vooral plastic verpakkingen een belangrijke rol spelen. Zon en golfslag breken die verpakkingen af tot kleinere stukjes, waardoor ze microplastics worden. Meer dan 80% van de plastics in de zee zijn afkomstig van het land (zie figuur).

1 gram mossel bevat tot 105 deeltjes plastic

Volgens professor Colin Janssens van de UGent bevat 1 gram mossel al snel één plastic deeltje. Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam is het nog erger en bevat 1 gram mossel tussen de 19 en 105 deeltjes plastic. Wie een halve kilo mosselen eet, krijgt dus honderden tot duizenden plastic deeltjes binnen.

Wereldwijd stijgt de jaarlijkse productie van plastics met 4%. Aan het huidige tempo van vervuiling zwemt er tegen 2050 net zo veel plastic als vis in de zee. De consequenties hiervan zijn potentieel zeer groot. Nu al stellen wetenschappers vast dat vissen liever plastics eten dan hun natuurlijke voedsel, en daar negatieve gevolgen van ondervinden.

Plastics vormen ook een potentieel risico voor onze gezondheid. Plastics zitten bijvoorbeeld vol weekmakers die een hormoonverstorende werking kunnen hebben. Zelfs zeer kleine concentraties van hormoonverstorende stoffen kunnen al gevaarlijk zijn voor ongeboren en jonge kinderen.

 

Eunomia, 2016

 

Plastics

Meer over Plastics