Het team van Ampère

De zon schijnt voor iedereen

Het team van Ampère

Zon en wind toegankelijk maken voor iedereen is het doel van de burgercoöperatie Ampère. Voorzitter André Wauters zet zich maximaal in op het opwekken van meer hernieuwbare energie. Bond Beter Leefmilieu schotelt deze nieuwe lidvereniging enkele vragen voor om zichzelf voor te stellen. 

Wat doet Ampère?

Ampère CV is een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie. Wind en zon zijn van iedereen en via aandeelhouderschap bij Ampère kan iedereen ook profiteren van de opgewekte energie.  De vereniging wil een lans breken voor onze planeet aarde. Het ontwrichte klimaat dwingt ons maximaal gebruik te maken van hernieuwbare energie. 

Wie ben je? Wat is jouw rol bij de organisatie?

André Wauters: “Ik ben André Wauters, woon in Hamme, en ben de trotse voorzitter van een enthousiaste groep medewerkers. Ik zoek gepassioneerd naar mogelijkheden om hernieuwbare energie op de kaart te zetten binnen de regio Hamme-Grembergen-Dendermonde.” 

Op welke verwezenlijking van 2020 zijn jullie het meeste trots?

“We hebben een waanzinnig leertraject achter de rug, waarbij alle vormen van hernieuwbare energie bestudeerd werden. We zijn zeker een pak wijzer geworden. Onze kennis over waterstof als energiedrager deelden we met de Hamse jeugd tijdens de Roefeldag.

Verder hebben we succesvol advies verleend voor een zonnepanelenproject bij Zorgnetwerk Trento. De rest van het jaar is onze volledige aandacht gegaan naar de zoektocht naar mogelijke locaties voor windprojecten in onze regio.”

Wat staat er bij jullie organisatie allemaal op de planning voor 2021?

“We richten een goed functionerend windteam op. Zij zullen ons project voor windenergie, in volle transparantie met de bevolking en andere belangengroepen zoals Natuurpunt, verder vormgeven. Voor Ampère is het van groot belang dat er voldoende draagvlak is voor onze projecten.” 

Naar wie of welke organisatie binnen de milieu- en klimaatbeweging kijk je het meest op en om welke reden?

“Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en de man van de Green Deal! Hij zegt: “Ons bestaan gaat niet over hier en nu, maar over morgen en overmorgen. Ik maak mij het meeste zorgen over het gevoel dat het allemaal geen zin meer heeft. Dan verliezen we onze menselijkheid, omdat we onze kinderen en kleinkinderen opzadelen met de ellende. Als je dat beseft kan je niet op je lauweren blijven rusten. En bovendien, het kan anders!  Of we al dan niet slagen zal niet afhangen van de wetenschappers, bankiers of financiers maar van de politici.” André Wauters vult aan: “Al is de energietransitie natuurlijk van ons allemaal, en niet enkel van grote bedrijven of de overheid.”

Ampère