De wijsheid komt van het volk. Voor de energietransitie lijkt dit gezegde alvast op te gaan. Volgens een burgerpanel met een zeventigtal burgers uit de brede samenleving is de toekomst hernieuwbaar. Hernieuwbare energie, slimme netten, elektrisch transport en energiebesparing moeten ons verlossen van fossiele brandstoffen. We zetten deze volkswijsheden even voor u op een rijtje.
Systeemverandering gevraagd
Deze maand schoot de ‘Stroomversnelling’ uit de startblokken. In dat traject kunnen stakeholders én burgers hun zegje doen over de stappen die Vlaanderen moet zetten om de weg vrij te maken voor de energietransitie.
Stroomgeleiders aan de knoppen
Die burgers kregen het eerste woord. De afgelopen maanden konden ze via een online platform ideeën posten over hoe zij de energietransitie zijn. Een burgerpanel met mensen die ‘stroomgeleiders’ gedoopt werden, ging met die ideeën aan de slag.
De stroomgeleiders formuleerden acht doorbraken die nodig zijn voor een duurzaam energiesysteem. De richting is duidelijk: een toekomst met meer hernieuwbare energie, minder energieverspilling, slimme netten en een democratischere energievoorziening. Hun aanbevelingen:
- In 2050 zijn ook alle bestaande woningen even energiezuinig als recente nieuwbouwwoningen.
- Tegen 2025 worden geen verwarmingsketels meer verkocht die volledig werken op fossiele brandstoffen.
- Tegen 2025 vormt het energiegebruik per m2 een grondslag in de vastgoedbelasting.
- Tegen 2030 wordt minstens de helft van onze elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen.
- Tegen 2030 is minstens de helft van de nieuwe wijken zelfvoorzienend op vlak van energie.
- In 2020 kan iedere burger in een gemeentelijke of intergemeentelijke energiecoöperatieve participeren.
- Tegen 2030 hebben de meeste residentiële verbruikers slimme meters en batterijopslag, soms geregeld per wijkniveau. Tegen 2030 speelt iedere verbruiker in op de flexibele prijs van elektriciteit.
- Uiterlijk in 2030 kunnen enkel nog elektrische nieuwe wagens worden gekocht. De elektrische wagen wordt een alternatief voor een thuisbatterij.
De adviezen van de dag werden beknopt gebundeld op een affiche die werd bezorgd aan minister Tommelein. Je kunt deze hier raadplegen.
In een volgende fase is het de beurt aan de werkgroepen met stakeholders, waar ook BBL deel van uitmaakt. Wij doen er alles aan om ook daar de tegengestelde belangen te overstijgen en aanbevelingen te formuleren voor de systeemverandering die nodig is in de strijd tegen de klimaatverandering. Tegen de Vlaamse energie- en klimaattop van 1 december daarover zeker meer.