We willen verhinderen dat het bedrijf haar verantwoordelijkheid ontloopt. © Gerard Stolk

Bond Beter Leefmilieu stelt zich burgerlijke partij tegen juridisch verzet 3M

We willen verhinderen dat het bedrijf haar verantwoordelijkheid ontloopt. © Gerard Stolk

Het Chemiebedrijf 3M vraagt de Raad van State om het sitebesluit ‘PFAS 3M - Zwijndrecht’ te vernietigen. Bond Beter Leefmilieu stelt zich burgerlijke partij in de procedure om te verhinderen dat het bedrijf haar verantwoordelijkheid ontloopt.

Het sitebesluit bepaalt een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van de PFAS-problematiek en bevat afspraken uit het Saneringsverbond over de Oosterweelwerken. Het besluit gaat dus verder dan enkel het ‘reinigen’ van de vervuilde gronden. Het beschrijft ook hoe, wanneer en wie de natuur, waterlopen en gezondheid van de omwonenden rond het chemiebedrijf zal herstellen. Het klikt de hele aanpak juridisch vast.

Op de laatste dag van de beroepstermijn (24 juni 2023) heeft 3M een beroep ingediend tegen het sitebesluit. De juridische zet van 3M toont dat het bedrijf alle verantwoordelijkheid wil ontlopen. In haar beroepschrift stelt 3M hun eigen aandeel in de PFAS-verontreiniging in vraag, betwisten ze de interpretatie van het bodemdecreet, zoeken fouten tegen de bevoegdheidsverdeling, en trekken de relevantie van de 5 km perimeter - de grens tot waar 3M haar verantwoordelijkheid nu loopt- in twijfel.

“Een salvo aan ongefundeerde kritiek, in de hoop dat er iets blijft plakken. Dat is niet alleen hallucinant, het is ook moreel verwerpelijk,” zegt Benjamin Clarysse, beleidscoördinator van Bond Beter Leefmilieu.

“De PFAS-vervuiling door 3M heeft voor zoveel schade gezorgd dat elke afzwakking van de besliste aanpak onaanvaardbaar is. Om tot een rechtvaardige oplossing voor de buurtbewoners en leefomgeving te komen, moet het sitebesluit standhouden. 3M is de grote vervuiler en moet opdraaien voor de gevolgen. Daarom stellen we ons burgerlijke partij in deze zaak.”

 

PFOS

Meer over PFOS